HOE BAK JE VERSE VLAAMSE FRIETEN?

{:nl}Sammic{:}{:en}Sammic{:}

Klanten kijken voor onze Friet op Wielen kar altijd gebiologeerd naar hoe wij friet, of zoals ze boven de rivieren zeggen patat, bakken. Wij zijn graag open over hoe wij te werk gaan, welke producten we gebruiken en wij zijn we er ook trots op dat we biologische aardappelen gebruiken en heerlijke natuurlijke zonnebloemolie.

Daarom delen we graag hoe je nou die heerlijke dikke verse Vlaamse frieten kan bakken. Het is geen hogere wiskunde, maar er komt wel een trucje bij kijken. Het belangrijkste is dat je de aardappelen twee keer bakt in topolie. De eerste keer zorg je ervoor dat de frieten gaar worden.

Na de tweede keer zorg je ervoor dat ze prachtig goudgeel en knapperig worden. Dit kan prima een paar uur nadat je de vrienden gaar hebt gemaakt. Laat ze maar even bijkomen van dat eerste duikje in de olie.

Je hebt niet veel apparatuur nodig hiervoor, maar een paar dingen zijn essentieel. Als je een elektrische frituurpan hebt, dan ben je helemaal klaar om het feest te laten beginnen.

Voor een mooie knapperige goudgele rakker is het belangrijk dat er mooi wat zetmeel in de aardappel zit. Daarom is het goed als deze iets ouder is want dan ontwikkelt het mooi wat zetmeel. Maak dus nooit Vlaamse frieten met jonge aardappelen.

Iedereen heeft zijn voorkeur voor een verschillende dikte van de frieten. Wij snijden de goudgele rakkers 12 millimeter dik. Je kan er mee experimenteren, wat je het lekkerst vindt. Hoe dikker de friet, hoe langer de baktijd.

INGREDIENTEN VERSE VLAAMSE FRIET

– Een goede zonnebloemolie
– Een mooie aardappel met genoeg zetmeel.
– Goede zout, zoals zeezout
– En natuurlijk een goed bereide mayonaise, bij voorkeur Belgisch.

Dan de eerste stap na het snijden van de frieten. Zet de frituurpan op 150 graden en gooi de goudgele rakkers erin voor zo’n 8 minuten.

Laat de dames na die 8 minuten even uitlekken op keukenpapier. Ze moeten even op adem komen en willen even afkoelen voordat ze weer opnieuw in de olie stappen. Laat ze minimaal een half uur rusten.

Zet je frituurpan dan op 185 graden. Want daar gaan de afgekoelde voorgebakken frieten in voor zo’n vier minuten totdat ze mooi goudbruin en overheerlijk zijn.

Haal de frieten eruit en leg ze in keukenpapier zodat het overtollige olie eraf gaat. Serveer de friet mooi met wat heerlijk zeezout naar smaak en met een goede mayonaise. Doe wat moeite om het mooi te presenteren want dit is niet zomaar een frietje, maar een topfrietje naar het recept van Friet op Wielen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter